Pán múch versus Ľudskosť

Keď som pred štyrmi rokmi prečítala Goldingov román Pán múch, bola som otrasená. Príbeh o mladých stroskotancoch, vytrhnutých z bežného života a odsúdených postarať sa o seba bez pomocnej ruky dospelých, obsahoval príliš veľa násilia a negatívneho pohľadu na ľudskú podstatu. Toto rané dielo Williama Goldinga – nositeľa Nobelovej ceny za literatúru – sa považuje za významnú súčasť literárnej klasiky 20. storočia. Nie som si však istá, či si Pán múch zasluhuje až takú pozornosť.

Celý článok

Varlam Tichonovič Šalamov a jeho spomienky na Kolymu

Keď som si pred letom kúpila knihu Varlama Šalamova Kolymské poviedky, sľúbila som, že sa podelím o svoje dojmy. Neprináleží mi však písať recenziu na dielo tohto formátu a obsahu. (Presne z rovnakého dôvodu, z akého by som si nedovolila hodnotiť Súostrovie Gulag.) Ak potrebujete vedieť, či sa oplatí do tejto knihy investovať čas a peniaze, hovorím: Určite áno, choďte do toho. Dielo Varlama Šalamova si jednoznačne zaslúžiť vašu pozornosť.

Celý článok

Staré ale dobré, 6. časť – Trikrát Čajka

Román Kláry Jarunkovej Jediná, o ktorom som písala v prechádzajúcom článku ma natoľko zaujal, že som sa rozhodla pozrieť sa bližšie aj ďalšie staršie publikácie Vydavateľstva Mladé letá, ktoré vychádzali v Edícii Čajka. Zohnať ich nebol vôbec problém. Ľudia sa starých diel vo veľkom zbavujú, vďaka čomu sú antikvariáty plné knižných lahôdok za babku. A tak som sa aj ja veľmi ľahko dostala k trom skvelým dielkam. A hoci už dávno nepatrím do vekovej kategórie, ktorej sú primárne určené, čítanie som si naozaj užila.

Celý článok

Staré ale dobré 4. časť – Margita Figuli, Babylon

Počas letných mesiacov sa mi do rúk dostal historický román Margity Figuli Babylon. Dvojzväzkové dielo si ukrojilo pomerne veľký kus z môjho voľného času, ale čítanie stálo za to. Babylon sa s menom Margity Figuli nespája tak automaticky ako jej notoricky známa novela Tri gaštanové kone, či iné kratšie prózy. Jednoznačne však patrí k dielam, ktoré slovenskú literatúru reprezentujú v tom najlepšom svetle.

Celý článok

Staré ale dobré 3. časť – Hlava XXII

“Dobrý výber…” Týmito slovami sa mi prihovorila jedna známa na autobusovej zastávke, keď ma pristihla pohrúženú do čítania. Vtedy som bola ešte len na začiatku a zatiaľ som ten pocit nemala. Práve naopak. Premýšľala som nad tým, čo milióny čitateľov predo mnou na Hlave XXII tak veľmi nadchlo. Stačilo sa však prelúskať cez prvé kapitoly a pochopila som, že toto dielo Josepha Hellera je priam geniálne.

Celý článok

Staré ale dobré 2. časť – Tri gaštanové kone

Slovenskú autorku s neslovenským priezviskom Margitu Figuli netreba nijako zvlášť predstavovať. Jej meno sa v povedomí čitateľov asi najviac spája s novelou Tri gaštanové kone. Aj toto dielo totiž všetkým generáciám sprostredkúva úžasnú myšlienku a má výpovednú hodnotu s časovo neohraničenou platnosťou. Oplatí sa však spoznať aj jej prvotiny a romány z neskoršieho obdobia.

Celý článok